Jiří Gazdoš

 

 

Rychlý kontakt:

 

Jiří Gazdoš

Nová Dědina 84

768 21 Kvasice

 

Mobil: 608 062 491

Email: j.gazdos@centrum.cz

ICO: 75236915

 

Napište nám:

 

 

 

 

Péče o kopyta

 
Je potřeba denně kontrolovat stav kopyt a případně je vyčistit háčkem na kopyta. Je nutné odstranit nečistoty a cizí našlápnuté předměty. Nikdy nedrhněte stěnu kopyta drsným kartáčem, maximálně otřete od bahna vlhkým hadrem, protože byste tím porušili kopyto.
 
V případě nutnosti je dobré kopyta omýt (proudem vody). Chybné je i každodenní mazání kopyt. Omezí se tím přirozená vlastnost kopyt, zamezí se vniknutí vlhkosti do kopyta, a právě vlhkost je nezbytná pro správnou funkčnost kopyta. Suchá kopyta jsou pak křehká, lámavá či drobivá.
 
Dalším požadavkem je častá a odborná úprava (korektura) kopyt, minimálně každých 4 – 8 týdnů.
 

Zchvácení kopyt

Onemocnění je akutní nebo chronické. Je to zánět kopytní kůže háčku, bočních stěn a přední části chodidlové. Nejčastěji se vyskytuje u koní na kopytech buď hrudních nebo pánevních nebo všech končetin.
 

Příčiny:

1. Nachlazení, ponechá-li se uhřátý a zpocený kůň v chladu, v průvanu.
2. Těžká práce na tvrdé půdě, při převážení koní, při kolébání nebo ve vagonech
3. Zkrmování velkého množství ovsa, pšenice, ječmene, hrachu.
4. Porody a některá infekční onemocnění.
 

Klinické příznaky

Nemoc se rychle vyvíjí a má akutní průběh. Zvíře se pohybuje velmi těžce, kroky jsou krátké, napjaté. Všechny končetiny vystavuje dopředu.
Kopyta jsou horká. Celková teplota se někdy zvyšuje, zvíře je skleslé a většinou leží.
Při chronickém zánětu se uvolňuje kopytní kost a mění se tvar rohového pouzdra. Vzniká zchvácené kopyto. Rohové chodidlo je vypouklé a tenké. Na stěně se objevují kroužky. Kůň může pracovat jen při dobrém podkování a často ani tak ne.
 

Léčení

Klid, sejmutí podkov, očištění kopyt a ustájení v prostorné místnosti s hojnou podestýlkou. Krmíme dobrým lučním senem. Nesmíme krmit zrninami ani senem ze setých luk.
Chronické onemocnění je nevyléčitelné. Podkova má být lehká, široká a hodně prohnutá. Takové kopyto se má kovat zámkovou podkovu s koženým podkladem.
 
Fotky rentgenu kopyt (rotace kopytní kosti):